Pagina afdrukken

PRODUCTNIEUWS

Betrouwbaar en kosteneffectief bedrijf met een optimale functionaliteit

De nieuwe generatie frequentieregelaars van Emotron garandeert een kosteneffectief en betrouwbaar proces en beschermt tegen schade en stilstand. Beide productseries, FDU en VFX, zijn gebaseerd op hetzelfde platform en gecompleteerd met functionaliteit voor verschillende behoeften. De Emotron FDU 2.0 is ontwikkeld voor de regeling van druk en flow in pomp-, ventilator-, blower- en compressortoepassingen. De Emotron VFX 2.0 is aangepast voor dynamische toepassingen, als kranen, crushers, malers en mixers.

[3 november 2006]

Efficiënt en rustig starten en stoppen

De directe koppelregeling van de Emotron VFX regelt de belastingspieken bij het starten van bijvoorbeeld een crusher. Een zwaar beladen kraan start zonder schokken, dankzij het goed op elkaar afstemmen van een directe koppelregeling, voormagnetisering van de motor en nauwkeurige rembediening.

De start van een verkeerd draaiende ventilator kan tot storingen of schade leiden. De Emotron FDU maakt een vliegende start mogelijk, waarbij de motor in de actuele snelheid en richting wordt opgevangen, langzaam wordt afgeremd tot stilstand, om vervolgens weer in de juiste richting te worden gestart.

Bij pompen is de stop vaak kritiek. De Emotron FDU geeft een lineaire stop, hetgeen de kans op waterslag of op andere schade minimaliseert. Bij o.a. molens zorgt de in de Emotron VFX ingebouwde vectorrem voor een snelle en veilige stop zonder mechanische remmen. Bij kans op overbelasting activeert een veiligheidssysteem de mechanische remmen.

Bescherming tegen schade en stilstand

Een ingebouwde asbelastingsmonitor en controlefunctie, waarvoor patent is aangevraagd, beschermen het proces door direct te waarschuwen of het proces direct te stoppen bij over- en onderbelastingen in het hele toerentalgebied, die de efficiëntie negatief beïnvloeden of schade kunnen veroorzaken. Dit maakt preventieve maatregelen mogelijk als bijv. een pomp dreigt droog te lopen, een ventilatorfilter is verstopt of een crusher is geblokkeerd. Op die manier wordt een bedrijf zonder energieverlies, onnodige stilstand of schade gegarandeerd.

Optimaal bedrijf spaart energie en installatie

Het energieverbruik en de slijtage van de installatie worden geminimaliseerd door het steeds aanpassen van motortoerental aan de behoefte. De nieuwe reinigingsfunctie kan worden gebruikt om de efficiëntie te vergroten, bijv. door een maler bij overbelasting om te keren of een pomp op bepaalde tijdsintervallen op vol vermogen te activeren. Vanaf 45 kW kunnen frequentieregelaars worden geleverd met vloeistofkoeling, waardoor de energie- en bedrijfskosten nog verder worden verlaagd. De lucht hoeft immers niet meer geconditioneerd te worden en de warmte kan weer worden teruggewonnen.

De precieze koppel- en toerentalregeling van de Emotron VFX lossen belastingsstops zonder storingen of stilstand op. De respons is zeer snel, omdat de Emotron VFX het werkelijke en het gewenste koppel maar liefst 40.000 keer per seconde vergelijkt. Dit leidt tot een veilig en kosteneffectief bedrijf van bijv. een crusher, waar de snelheid snel moet worden aangepast aan veranderingen in lading of materiaal, of kranen, waar kritische starts en stops een direct en hoog koppel vereisen.

Gebruiksvriendelijk en aantrekkelijk geprijsde installatie

Nieuw en goed voor de gebruiksvriendelijkheid is dat de bedrijfsparameters nu kunnen worden ingesteld in de in het proces gebruikte eenheden, zoals m3/s, bar of Pascal. De waarden hoeven niet meer te worden omgerekend, hetgeen weer tijd bespaart en de controle betrouwbaarder maakt. De operator kan verder met één druk op het bedieningspaneel wisselen tussen bediening ter plaatse en afstandsbediening. Instellingen worden eenvoudig gekopieerd door het bedieningspaneel op de verschillende frequentieregelaars aan te sluiten.

Dankzij het sterke stalen behuizing met beschermingsklasse IP54 kunnen modellen tot 132 kW vrij bij de motor worden geïnstalleerd, waardoor kosten voor lange motorkabels en voor montage in kasten niet langer nodig zijn. Eenheden van 160-800 kW kunnen in Emotron-schakelkasten worden gemonteerd die voldoen aan beschermingsklasse IP54. Deze schakelkasten zijn aanzienlijk kleiner dan andere oplossingen in de markt.

Ook nieuw is dat het toerental van de geïntegreerde ventilatoren in de frequentieregelaars kan worden geregeld, wat een gelijkmatige temperatuur garandeert en de levensduur van de frequentieregelaar ten goede komt. Gedetailleerde alarmberichten betekenen dat procesproblemen snel worden geïdentificeerd, zodat maatregelen kunnen worden genomen. Een minimum aan kritieke onderdelen, die bovendien goed bereikbaar zijn, vereenvoudigt het onderhoud en verbetert de bedrijfszekerheid.