Pagina afdrukken

PRODUCTNIEUWS

De nieuwe Emotron VSA/VSC is klein van formaat, maar groot in functionaliteit

Ondanks zijn kleine formaat is de Emotron VSA/VSC-frequentieregelaar voorzien van een aantal geavanceerde eigenschappen en biedt het apparaat een grote flexibiliteit. Het optimaliseren van de functionaliteit voor de eisen van specifieke toepassingen zorgt voor een betrouwbaar en kostenbesparend gebruik van pompen, ventilatoren, compressoren, mixers en kranen. De volledige serie bevat motoren in het vermogensbereik van 0,18 - 7,5 kW.

[16 april 2007]

De Emotron VSA/VSC biedt efficiënte en toch beschermende starts en stops, waardoor mechanische belasting en cyclustijden tot een minimum worden beperkt. Door pompen gecontroleerd te stoppen wordt het gevaar van waterslag en andere schade weggenomen, zonder dat hier dure motorgestuurde kleppen voor nodig zijn. Ook een uitgeschakelde ventilator die in de verkeerde richting draait, kan veilig worden gebruikt met de spinstart.

Een volledig gevulde mixer is met een verhoogd aanloopkoppel makkelijk te starten. U bent verzekerd van snelle en nauwkeurige stops zonder mechanische remmen. Een zwaar beladen kraan start en stopt zonder schokbewegingen waardoor de lading zou kunnen gaan slingeren.

Afbeelding: De compacte Emotron VSA/VSC is met behulp van DIN-rails of schroeven eenvoudig in kasten te plaatsen. Zij-aan-zij-installatie en een ingebouwd Eerste omgeving EMC-filter zorgen voor een installatie die minimale kosten en ruimte vergt.

Minimaal energieverbruik en slijtage

De Emotron VSA/VSC past het motortoerental voortdurend aan aan het benodigde niveau. Dit levert aanzienlijke besparingen op energie- en onderhoudsgebied op in vergelijking met smoorkleppen of dempers.

Een ingebouwde slaapfunctie zorgt voor verdere besparingen, door de motor stil te zetten wanneer deze niet hoeft te draaien om de vereiste druk in stand te houden. De automatische pompspoelfunctie verbetert de efficiëntie. De pomp is ingesteld voor werking op volle toeren met bepaalde intervallen of gedurende een bepaalde tijd bij het opstarten voor het schoonspoelen van de waaier en de leidingen.

Flexibele snelheidsregeling

Flexibele snelheidsregeling betekent dat er efficiënt wordt omgegaan met verschillende belastingstypes, waarbij bijvoorbeeld een constant koppel wordt gebruikt voor kranen en mixers en een kwadratisch koppel voor pompen en ventilatoren. Door acht programmeerbare en vooraf ingestelde snelheden kan de operator makkelijk de juiste snelheid selecteren, bijvoorbeeld voor de verwerking van materiaal met verschillende viscositeiten in een mengtoepassing.

Door in te stellen dat bepaalde snelheidsbereiken worden overgeslagen, kunnen schade aan de apparatuur en onderhoudskosten worden teruggedrongen. Zo kunnen bijvoorbeeld trillingen in ventilatortoepassingen worden voorkomen door snel langs bekende resonantiefrequenties te gaan. Om wrijving in pomptoepassingen te voorkomen, kan een dubbele snelheidsaanloop worden ingesteld.

Kostenefficiënte installatie bespaart tijd en geld

De compacte eenheden zijn met behulp van DIN-rails of schroeven eenvoudig in kasten te plaatsen. Nog meer ruimte wordt bespaard doordat de eenheden zij-aan-zij naast elkaar worden geïnstalleerd. Het ingebouwde bedienpaneel biedt ook de mogelijkheid voor externe montage op de voorkant van een behuizing of op een stelling.

Het ingebouwde Eerste omgeving EMC-filter zorgt voor een efficiënte bescherming en minimaliseert de kosten en de benodigde ruimte voor de installatie. Er is een kopieereenheid voor de eenvoudige overdracht van instellingen en om ervoor te zorgen dat de eenheden exact dezelfde instellingen hebben.

De Emotron VSA/VSC is leverbaar met een module voor seriële communicatie via RS232, RS485 en Modbus. Veldbuscommunicatie is beschikbaar via Profibus. Er is een uitbreidingsprint voor extra I/O's.