Pagina afdrukken

PRODUCTNIEUWS

Ethernet in industriële automatisering verhoogt efficiëntie

De FDU/VFX-frequentieregelaars van Emotron ondersteunen nu met Modbus TCP communicatie via Industrial Ethernet. Deze internationale netwerkstandaard zorgt voor een hoge capaciteit en betrouwbaarheid en volledige connectiviteit met bestaande communicatiesystemen. Door een frequentieregelaar van Emotron op een Ethernet-netwerk aan te sluiten, wordt de installatie, ingebruikname en probleemoplossing eenvoudiger.

[10 december 2008]

Momenteel wordt dit door klanten van Emotron getest en bij de overgang van 2008 naar 2009 zal het volledig beschikbaar zijn. De oplossing is gebaseerd op de plugin-module Anybus CompactCom van HMS en ondersteunt alle belangrijke veldbusprotocollen en Industrial Ethernet. Net als alle producten van Emotron ondersteunt de FDU/VFX van Emotron ook veldbuscommunicatie via Profibus en DeviceNet.

Afbeelding: Door de FDU/VFX van Emotron op een Ethernet-netwerk aan te sluiten, wordt de installatie, ingebruikname en probleemoplossing makkelijker en is het op afstand bewaken en controleren mogelijk.

Procesbeheersing efficiënter en betrouwbaarder

Door een FDU/VFX van Emotron uitgerust met een Anybus CompactCom-module op een Ethernet-netwerk aan te sluiten, wordt de installatie, ingebruikname en service eenvoudiger. De operator heeft sneller toegang tot meer informatie. Hij of zij kan een laptop gebruiken voor een meer uitgebreide en informatieve operatorinterface dan met een display van het bedieningspaneel.

Een ingebouwde webserver dat gebruik maakt van het HTTP-protocol biedt de mogelijkheid tot het op afstand bewaken en controleren, bijvoorbeeld met een PC in de controlekamer of vanaf een andere locatie via Internet en een beveiligde VPN-verbinding. Dit verbetert de efficiëntie en betrouwbaarheid door eenvoudige toegang tot de aangesloten units voor het instellen van procesparameters, het bekijken van de processtatus, het maken van configuraties enz.

Afbeelding: De FDU/VFX-frequentieregelaars van Emotron ondersteunen nu communicatie via Ethernet door gebruik te maken van Modbus TCP en de plugin-module Anybus CompactCom van HMS.

Hoge eisen in industriële omgevingen

Ethernet werd in de jaren 1970 als een kantoornetwerk geïntroduceerd, maar heeft zich ontwikkeld tot een veel gebruikte internationale standaard die ook in industriële omgevingen wordt gebruikt. Industrial Ethernet wint snel terrein dankzij de ondersteuning van meerdere veldbusprotocollen en technische voordelen die hogere snelheden en een betere betrouwbaarheid opleveren.

Gebruik van Ethernet in de industrie vereist een hoge netwerkcapaciteit en betrouwbaarheid. Het netwerk moet grote gegevensstromen ondersteunen en voor een storingsvrije communicatie zorgen. In dit geval wordt een hoge veiligheid gegarandeerd door een redundante netwerkstructuur. Ethernet levert ook de precieze en volledig voorspelbare reactietijden op die in automatische toepassingen vereist zijn. Het netwerk werkt met 10/100 Mbit/sec. Vergelijk dit maar eens met bijvoorbeeld de veel gebruikte Profibus met 12 Mbit/sec.

Aansluiting op bestaande veldbussystemen

Een van de belangrijkste pluspunten van Ethernet is de mogelijkheid om met meerdere communicatiestandaarden te werken en dat levert een interconnectiviteit met bestaande systemen in de fabriek op. Hierdoor kunnen verschillende voor specifieke toepassingen geoptimaliseerde veldbusprotocollen, bestaande bekabeling en andere hardware-installaties gebruikt blijven worden.

Ethernet maakt ook de integratie mogelijk met bijvoorbeeld sourcing- en productieplaningssystemen zoals MES/ERP. Het systeem kan waarschuwen als de grondstof bijna op is, problemen in het proces identificeren, fouten in de productielijn lokaliseren enz. Ook kunnen er meer intelligente nodes zoals temperatuursensoren worden aangesloten. Door het gebruik van één netwerk voor zowel kantoor als fabriek wordt het werk van de IT-technici van het bedrijf ook makkelijker.

Modbus TCP is het toonaangevende overdrachtsprotocol

Aangezien er meerdere protocollen voor Industrial Ethernet beschikbaar zijn, moeten fabrikanten van automatische uitrusting keuzes maken. De eerste beschikbare oplossing van Emotron maakt gebruik van Modbus TCP, één van de eerste Ethernet-protocollen en nu wereldwijd marktleider met het grootste aantal geïnstalleerde nodes.

Modbus TCP is een open en leveranciersonafhankelijk protocol dat eenvoudig te implementeren en gebruiken is. Het is compatibel met alle standaard Ethernet-hardware en -software. Het bedient ongeveer 90 procent van de industriële toepassingen, met als enige uitzondering kritische bewegingscontrole waarvoor realtime communicatie is vereist met reactietijden in microseconden.