Pagina afdrukken

Reference Case

Betrouwbare pompstations dankzij CG Drives, 24/7

De gemeente Zwijndrecht (in het westen van Nederland) heeft bijna 45.000 inwoners. Bij een typisch waterverbruik van 150 liter/persoon/dag genereert de gemeente elke dag 6,75 miljoen liter afvalwater.

[4 februari 2015]

De gemeente Zwijndrecht is verantwoordelijk voor de afvoer van dit afvalwater naar waterzuiveringsinstallaties. Dit systeem bestaat onder meer uit een aantal afvalwaterpompstations van verschillende grootten, met pompen van 1 tot 45 kW. Er zijn zeven hoofdpompstations, elk met drie pompen die met redundantie werken. Deze hoofdstations zijn het belangrijkste onderdeel van het systeem en ze moeten 24/7 draaien.


Groter order door snelle vervanging

In het verleden was slechts één van de drie pompen uitgerust met een frequentieomvormer, maar nu hebben alle pompen een omvormer. Bij de hoofdpompstations werden omvormers van een concurrent gebruikt, totdat er in 2008 een storing was. Daarna zijn ze allemaal door Emotron-aandrijvingen vervangen. De concurrent kon de defecte aandrijving niet binnen de gewenste tijd repareren of vervangen. Maar Marius van den Boom van de gemeente Zwijndrecht had van CG Drives & Automation gehoord en hij besloot met CG te bellen. Het resultaat: de aandrijving werd binnen vier uur vervangen.

Marius was onder de indruk van de uitstekende service en de prettige communicatie, maar ook van de kwaliteit van het geïnstalleerde product en de eenvoudige bediening, en daarom besloot hij om een plan op te stellen waarmee alle aandrijvingen van de concurrentie door Emotron-uitvoeringen werden vervangen. 

Slimme oplossing met training

CG Drives & Automation biedt Marius sinds 2008 alle technische ondersteuning bij het vervangen van de aandrijvingen van de pompstations. Er kan bijvoorbeeld zwavelwaterstofgas in het pompstation aanwezig zijn en dit gas kan schade aan de printplaten van de aandrijvingen veroorzaken. Daarom raadde CG Drives & Automation aan om prints met coating te gebruiken om corrosie te voorkomen en de levensduur van de prints te verlengen. Ook raadde GC PTC-beveiliging aan om de motor tegen oververhitting te beschermen. De technische afdeling van de gemeente Zwijndrecht was uiteraard niet bekend met de bediening van de aandrijvingen, dus heeft CG Drives & Automation het technische personeel opgeleid zodat zij de aandrijvingen waar nodig kunnen bedienen.

   
  

Minder stilstandtijd en lagere onderhoudskosten

De grootste voordelen voor de gemeente zijn de lagere onderhoudskosten en de aanzienlijk verkorte stilstandtijd die voorheen door defecte aandrijvingen in de pompstations werd veroorzaakt. En er zijn tot nu toe zelfs nog helemaal geen storingen in de huidige aandrijvingen geweest. Voor een optimale werking van de aandrijvingen heeft de gemeente Zwijndrecht een onderhoudscontract afgesloten, met onder meer een jaarlijkse controle zodat de gemeente ongeplande uitval en de kosten beter onder controle heeft.

IN HET KORT

Klant: Gemeente Zwijndrecht

Doel:
Probleemloze vervanging van de aandrijvingen

Oplossing: Aandrijvingen van CG met prints voorzien van een coating en een onderhoudscontract

Voordelen:

Minder stilstandtijd

Lagere onderhoudskoste