Pagina afdrukken

Reference Case

Emotron VFX blijkt geschikte aandrijving voor 12-polige PM-motor van 77 kW

Het Waterschap Rivierenland, met 700 medewerkers, is verantwoordelijk voor het waterbeheer in een van mooiste gebieden van Nederland, het rivierengebied. Dit gebied heeft zo'n 950.000 inwoners. Het gemaal van Hei- en Boeicop valt sinds 2005 onder het Waterschap Rivierenland.

[28 mei 2015]

Modernisering vereist
Het gemaal van Hei- en Boeicop dient om het water in de omgeving op het juiste peil te houden. Het werd gebouwd ter vervanging van een windmolen uit 1461 en werd aanvankelijk aangedreven door een gewone asynchrone motor.

Na een groot aantal jaar betrouwbaar bedrijf moest de pomp gereviseerd worden. Waterschap Rivierenland besloot de gelegenheid aan te grijpen om ook het energierendement van het gemaal te verbeteren. De pomp werd volledig gereviseerd en aangevuld met een nieuwe 12-polige permanentmagneetmotor met een nominaal vermogen van 77 kW.

Lastig project

CG Drives & Automation had nog nooit eerder een vergelijkbaar project om handen gehad. De uitdaging lag dus in het oplossen van het probleem van het aandrijven van een 12-polige permanentmagneetmotor met de Emotron VFX-frequentieomvormer.

Samenwerking en software de oplossing

De teams van CG Drives & Automation in Nederland en Duitsland kwamen bijeen en pakten samen de uitdaging op om de door de klant gekozen oplossing te ontwikkelen. Een efficiënte Emotron VFX-frequentieomvormer drijft de motor van 77 kW aan via speciale PM-software. 

Lagere kosten en minder energieverbruik

CG Drives & Automation helpt het waterschap energie te besparen door de 12-polige permanentmagneetmotor aan te drijven met de zeer betrouwbare en energiebesparende VFX-frequentieomvormer.

De permanentmagneetmotor verbruikt minder energie dan een gewone asynchrone motor, zodat de exploitatiekosten van het gemaal worden verlaagd en de milieueffecten van het gemaal tot een minimum worden beperkt.

IN HET KORT:

Klant
Waterschap Rivierenland, Nederland

Doel

Een hoogpolige permanentmagneetmotor aandrijven met een Emotron VFX-frequentieomvormer
Voordelen

  • Energiebesparing
  • Lagere exploitatiekosten