Pagina afdrukken

Reference case Emotron FlowDrive Örebro municipality

Gemeente Örebro bespaart 37% energie met Emotron FlowDrive

De stad Örebro, gelegen in zuid-midden-Zweden en een van de grootste steden van het land, heeft de Quality Municipality award gewonnen. De gemeente heeft in totaal negen afvalwaterverwerkingsinstallaties en 114 pompstations, waarbij het grootste station een capaciteit heeft van 180.000 huishoudens. De gemeente werkt sinds 2010 met CG Drives, en gebruikt de frequentieregelaars en softstarters van het bedrijf in veel van hun faciliteiten.

[21 juni 2016]

 

De uitdaging voor Örebro

In een van de pompputten van Örebro werd de pomp geregeld door een oude softstarter van een ander merk. Dit veroorzaakte overmatige slijtage door de frequente stop-/startcycli, waardoor ook de energie-efficiëntie achterbleef. De lokale autoriteiten zochten dus naar een oplossing voor deze problemen.

 

De oplossing van CG Drives & Automation

In 2015 werd de oude softstarter vervangen door de Emotron FlowDrive (FLD48-026). De automatische tankniveauregeling is een belangrijke functie van de FlowDrive, met voordelen zoals geoptimaliseerd energieverbruik, minimale onderhoudsvereisten en realtime regeling. Na de installatie zijn er minder stop-/startcycli en worden er energiebesparingen gerealiseerd door de hogere doorvoer van de pompput.

 

 

 

Voordelen

In de herfst van 2016 werden er gedetailleerde on-site testen uitgevoerd die de voordelen van de Emotron FlowDrive-oplossing aantoonden. De lagere snelheid zorgt voor waardevolle energiebesparingen (22%) tijdens de werking in het lagere bereik van de pompput en zelfs nog grotere besparingen (34%) in het hogere deel. Het grotere werkgebied, d.w.z. de lagere druk op de pomp, zorgt voor een kleinere lifthoogte. Dit levert bij werking in de hoge (4%) en in de lage frequenties energiebesparingen op, die kunnen oplopen tot maar liefst 19%. Op dit moment wordt een totale energiebesparing tot 37% procent behaald.

Maar er zijn ook kapitaalbesparingen. Omdat de stroommeting van de Emotron-oplossing zo nauwkeurig is, zijn dure externe stroommeters overbodig geworden. Bovendien is het aantal stop-/startcycli verminderd, wat leidt tot minder pompslijtage en daarbij verloopt het reinigen van de pompput nu automatisch.

Jari Riihinen, van de afdeling Technisch Beheer van Örebro vertelt: "Naast de overduidelijke energiebesparingen, is het grootste voordeel van de Emotron-producten hun gebruiksgemak. Het menusysteem is zeer duidelijk, zodat het gemakkelijk is om informatie te vinden en instellingen door te voeren."

 

IN HET KORT

Klant: Technisch Beheer, gemeente Örebro, Zweden

Uitdaging

  • Vervangen van een inefficiënte softstarter die overmatige slijtage van de pomp veroorzaakte.

Oplossing

  • Emotron FlowDrive (FLD48-026)

Voordelen

  • Tot 37% energiebesparing
  • Minder stop-/startcycli
  • Automatische reiniging van de pompput
  • Besparingen op kapitaaluitgaven