Pagina afdrukken

Reference case Sölvesborgs Energi

Emotron-frequentieregelaars kunt u ‘Installeren en vergeten’ – nu met automatische resetfunctie voor afgelegen locaties

Sölvesborg Energi beheert voorzieningen voor water en afvalwater in de gemeente Sölvesborg in het zuiden van Zweden. De waterafdeling van het bedrijf beheert verspreid over de gemeente talloze boorgaten voor de winning van water. Sinds 2000 zijn er zo'n 20 Emotron-frequentieregelaars met variabele snelheid in deze pompstations geïnstalleerd.

[29 april 2016]

 

Het aanbod afstemmen op de vraag

De Emotron-frequentieregelaars met variabele snelheid hebben een groot aantal voordelen voor werkzaamheden als die van Sölvesborg Energi, omdat ze met een minimaal energieverbruik schoon water leveren. Dat telt eens te meer als de vraag sterk wisselt. Robuuste Emotron-frequentieregelaars, die maar weinig onderhoud vragen, zijn specifiek bestemd voor installaties als pompen, met lineaire stops om waterslag te voorkomen en de levensduur van de apparatuur te verlengen. De ingebouwde belastingsmonitor zorgt voor bescherming tegen schade – en stilstandtijd – wanneer er een pomp droogloopt of een leiding verstopt is.

 

Pompstations in uitdagende situaties

Ronny Svensson, de watertechnicus van het bedrijf, is zeer te spreken over de kwaliteit van de in een handomdraai te installeren frequentieregelaar van Emotron en de betrouwbaarheid ervan in veeleisende toepassingen. Maar hij had nog een nieuwe uitdaging voor CG Drives in petto. De pompstations van Sölvesborg Energi bevinden zich vaak op afgelegen locaties. Wanneer de stroom uitvalt (bv. bij een spanningsalarm), moet het bedrijf een technicus sturen om de frequentieregelaars te resetten.

 

De functie van externe ofwel automatische reset

CG Drives & Automation was in staat om twee verschillende oplossingen aan te bieden om zo het leven bij Sölvesborg Energi te vereenvoudigen. In de eerste plaats werd er, waar mogelijk, een digitaal signaal van de primaire controle-pc aangesloten op het station, waardoor dit extern kon worden gereset.

In de tweede plaats kan de frequentieregelaar worden geprogrammeerd met een automatische reset, die desondanks een alarm naar de controle-pc stuurt.

Het sturen van een technicus naar een afgelegen station is duur in de zin van reistijd en -kosten.

Doordat je vanuit de primaire controle-pc extern kunt resetten, bespaar je die kosten en het geeft de technicus de ruimte om waardevoller werk te doen. Pompen zijn sneller weer in bedrijf, de waterleveringen worden minder onderbroken en de klanten zijn tevredener. Misschien wel zonder dat ze zich ook maar bewust zijn van leveringsproblemen.

Tot slot stuurt de oplossing van een automatische reset nog altijd een alarmsignaal naar de controle-pc, wat de zekerheid van de gebruikelijke waarschuwing geeft in het geval van een stroomstoring.

 

IN HET KORT

Klant Sölvesborg Energi

Uitdaging

De respons op stroomstoringen bij afgelegen pompstations vereenvoudigen

Oplossing

  • Een rechtstreeks digitaal resetsignaal installeren om een externe reset vanuit de controle-pc mogelijk te maken
  • Frequentieregelaars met autoreset programmeren, plus een melding van het alarm aan de controle-pc

Voordelen 

  • Bespaart de brandstof, tijd en kosten voor het sturen van technici om ter plekke resets uit te voeren
  • Pompen zijn na een stroomstoring sneller weer in bedrijf
  • De geruststelling dat een alarmsignaal naar de controle-pc gaat, ook met een automatische reset