Pagina afdrukken

GESCHAKELDE RELUCTANTIE

Geschakelde reluctantie voor hoge efficiëntie

Motoren met geschakelde reluctantie (SR) worden gebruikt in het toonaangevende aandrijfsysteem voor roterende warmtewisselaars van CG, voor het eerst geïntroduceerd in 1984. We hebben verschillende patenten voor het ontwerp, de regeling en de bewaking van SR-motoren.

Motorregeling zonder sensoren

CG Drives & Automation heeft enkele van de sterkste vroege patenten op de regeling van motoren met geschakelde reluctantie. De techniek heeft de basis gevormd voor onze ontwikkeling van een aandrijfsysteem gebaseerd op een motorregeling zonder sensoren. De positie van de rotor wordt bewaakt door een regeleenheid van CG, die het koppel van de SR-motor regelt door de stroom in de motorwikkelingen te wijzigen. De snelheid wordt geregeld door de tijdsduur tussen commutaties te wijzigen en dat betekent dat de snelheid door frequentie wordt geregeld.

 

Weinig onderhoud en hoge efficiëntie

Het gebruik van de SR-technologie in het aandrijfsysteem van CG levert meerdere voordelen op. Er kan een eenvoudige en robuuste motor worden gebruikt zonder overbrenging, ventilator, rotorwikkelingen of encoder. Dat levert minder onderhoud en meer efficiëntie op. Het systeem biedt ook een constant koppel over het gehele snelheidsbereik en een hoge efficiëntie, vooral bij lage snelheden.

 

De SR-technologie

De SR-technologie is gebaseerd op het principe dat een ijzeren kern zich in de minimale reluctantiepositie uitlijnt als er een magnetisch veld op wordt toegepast. SR-motoren hebben ingebouwde uitspringende polen op zowel de rotor als de stator, waarbij de statorpolen elektrische wikkelingen dragen die in fasen zijn geordend. Aangezien de SR-motor elektronisch gecommuteerd is, wordt de regeleenheid van CG gebruikt om de tussen de verschillende fases geleverde spanning sequentieel te schakelen. Aangezien de stroomtoevoer in relatie tot de hoekpositie van de rotor wordt geregeld, moet dit continu worden bewaakt.