Pagina afdrukken

VERHALEN UIT DE PRAKTIJK

Onderhoudskosten magneet gekoppelde pompen voor procesindustrie naar nul

Procesindustrieën kunnen veel kosten besparen door het voorkomen van processtoringen en productieonderbrekingen. Dit heeft ISP Chemicals Inc. in de Verenigde Staten ook ervaren. Na het installeren van Emotron M20 asbelastingsmonitoren namen de jaarlijkse onderhoudsen stilstandkosten voor drie van hun pompen aanzienlijk af. Namelijk van € 66.000 naar € nul. De investering betaalde zich onmiddellijk terug.

[11 september 2007]

Vooraanstaande, gespecialiseerde producent van chemicaliën

International Specialty Products (ISP) Chemicals Inc. bedient de farmaceutische-, dranken- en persoonlijke verzorgingsindustrie en is de op één na grootste zelfstandige gespecialiseerde producent van chemicaliën in de Verenigde Staten. De in 1956 gebouwde vestiging, ISP Calvert City in Kentucky, is de grootste van de zeven Amerikaanse installaties met meer dan 500 werknemers die 325 soorten chemicaliën produceren.

Verscheidene technologieën slaagden er niet in hun pompen te beschermen

Om productieverliezen door processtoringen tijdens het proces te verkleinen, heeft de installatie een aantal bewakingsprocessen voor haar pompsystemen uitgeprobeerd. Er werden temperatuursensoren op de lagers en in de behuizing van de magneet gekoppelde pompen geïnstalleerd. Er werden flowschakelaars geïnstalleerd om drooglopen te voorkomen.

“Beide sensoren bleken onbetrouwbaar te zijn in het voorkomen van droogloop. Dit komt omdat de belasting van de pompen erg laag is tijdens drooglopen en verschillen dus moeilijk te detecteren zijn”, volgens reliability engineer Ken Myers.

Een andere meting die soms wordt gebruikt is stroommeting, maar stroommeting detecteert onderbelasting bij ACinductiemotoren niet. Motorstroom verandert in het onderste gebied nauwelijks vanwege de blindstroom. Wanneer de motorlast 55% tot 60% van het nominale vermogen bereikt’ pas dan gaat de Wattstroom toenemen. Ook dan is de stroomtoename niet-lineair. Daarom is het beveiligen van pompen tegen droogloop door middel van stroommeting niet mogelijk.

Geen pomponderhoud meer dankzij de Emotron M20

In het jaar 2000 kwam ISP in aanraking met de Emotron M20 asbelastingsmonitor via hun plaatselijke pompleverancier, BRI Inc.

Foto: De Emotron M20 asbelastingsmonitoren vervangen kostbare en onderhoudsintensieve sensoren. Er is geen extra bekabeling nodig en er hoeven geen gaten in pijpen gemaakt te worden. Dit resulteert in een daling van de installatie- en onderhoudskosten en een toename van de betrouwbaarheid.

“In eerste instantie was ons hoofddoel om onze magneet gekoppelde pompen te beschermen tegen drooglopen, wat schadelijk bleek te zijn voor de procesbetrouwbaarheid”, volgens Ken Myers. “Voorafgaand aan de installatie van de Emotron M20 monitoren hadden drie magneet gekoppelde pompen aanzienlijke problemen en dit kostte ons meer dan € 66.000 per jaar aan onderhouds- en stilstandkosten. Na installatie van de monitoren werden de gemiddelde kosten, voor de daarop volgende jaren, teruggebracht tot nul.”

Grote betrouwbaarheid en goedkope installatie

De Emotron M20 beschikt over verscheidene unieke eigenschappen die door het onderhoudsteam van ISP gewaardeerd worden. Een unieke techniek voor het berekenen van de asbelasting detecteert onmiddellijk over het gehele motorbelastingsbereik veranderingen in de pompbelasting door drooglopen of andere ongebruikelijke procesomstandigheden. Dit levert een zeer betrouwbare bewaking op met een directe koppeling aan de pompcurve.

Omdat de Emotron M20 de aandrijfmotor als sensor gebruikt, zijn kostbare en onderhoudsintensieve externe sensoren en bekabeling overbodig. Dit resulteert in een daling van de installatie- en onderhoudskosten en tevens neemt de betrouwbaarheid toe. Met een autoset-functie kunnen vier beschermingsniveaus in drie seconden worden ingesteld door één enkele knop te drukken.

De investering betaalt zich onmiddellijk terug

Bij het evalueren van betrouwbaarheidsoplossingen is ISP op zoek naar investeringen met een korte terugverdientijd.

Foto: Het onderhoudspersoneel van ISP Calvert City is zeer tevreden met de Emotron M20 oplossing. Het team bestaat uit (van links naar rechts) instrument/electrical planner Paul Moss en reliability engineers Ken Myers en Ryan Brown.

“Bij de Emotron M20-oplossing betaalde de investering zich onmiddellijk terug”, zegt Ken Myers. “Onze ervaring leert ons dat de investering zich in de meeste gevallen al in een week terugbetaalt.”

ISP blijft actief zoeken naar nieuwe toepassingen voor de asbelastingsmonitor op de procespompen. Dit wordt gedaan op basis van de bewaking van betrouwbaarheid, capaciteit, installatiegemak en gebruiksvriendelijk instellen.