Frequentieregelaars, softstarters en aandrijfoplossingen voor toepassingen binnen Scheepvaart en Offshore

Ongeacht of u een scheepsbouwer bent of een systeemintegrator, de Emotron-aandrijfoplossingen dringen energieverbruik terug en verminderen onderhoudskosten.

 • Alle aandrijvingen zijn leverbaar voor zowel IP54 als IP20/21
 • 480 of 690 volt voor het volledige vermogensbereik tot maximaal 3MW
 • AFE-technologie
 • Zowel lucht- als vloeistofgekoelde aandrijvingen
 • Modulair ontwerp in op maat gemaakte kasten
 • Compacte oplossingen voor hoge vermogens in kleine ruimtes

 

De structuur en uitgebreide ervaring van het CG Drives & Automation projectteam garandeert een korte reactietijd en brengt uw specifieke oplossing binnen handbereik.  

Het wereldwijde Emotron-servicenetwerk 

Met een wereldwijd partnernetwerk en onze oplossingen voor toegang op afstand, kunnen wij u servicecontracten op maat bieden. Het complete aanbod van onze diensten:

 • Toegang op afstand
 • Testfaciliteiten
 • Training
 • Onderhoud
 • Inbedrijfstelling
 • Verlengde garantie
 • 24/7 ondersteuning
 • Herstelwerkzaamheden
 • Verhuur
 • Applicatiediagnose

Maritieme certificaten en kwaliteitsborging

Bij Emotron is deskundige kennis altijd binnen handbereik. Uw maritieme projectteam zal u tijdens elke stap bijstaan. Wij regelen wanneer nodig een ontwerptoetsing gevolgd door een intern onderzoek. We hebben al jarenlang contact met de grootste certificeringsinstanties, zoals DNV, BV etc.

Wij testen al uw onderdelen stuk voor stuk voorafgaande aan de inbedrijfstelling.

Onshore Stroomvoorziening

Waarborg uw (wal)stroomvoorziening (om CO2-uitstoot te verminderen) ongeacht uw energiebron. Met een Emotron frequentieregelaar bent u niet alleen vrij om de spannings- en frequentieniveaus te kiezen, maar heeft u ook de mogelijkheid om eenvoudig tussen beiden te switchen.

Een oplossing van Emotron heeft een flexibel, modulair design met een hoge redundantie, dat gebruikmaakt van maximaal 20 inwisselbare PEBB's (Power Electronic Building Blocks) in IP54, met de keuze tussen een lucht- of vloeistoefkoeling, actieve dynamische filters en speciale software voor landaansluiting.

Brandstofbehandeling

Aandrijvingen voor brandstofbehandelingen, zoals microniseersystemen, bestaan normaal gesproken uit verschillende componenten, wat een dure oplossing is met enorm veel administratie.

Bij Emotron-aandrijvingen zijn de bypass-schakelaar, sensor, realtime-klok, temperatuurregelaar, schakelaars en zekeringen allemaal inbegrepen. Een kast is niet noodzakelijk. Interne logische functies houden rekening met de HFO-temperatuur en starten alleen met veilige tijdsintervallen om het risico op materiaalschade uit te sluiten.

Scrubbers

Wanneer onze frequentieregelaars gebruikt worden voor het reinigen van rookgasuitlaten op schepen, dan zijn de robuuste en betrouwbare Emotron-pompaandrijvingen bijzonder energiezuinig. Maak uw gaswasinstallatie/scrubber compleet met Emotron FDU-aandrijvingen.

Uw Emotron-aandrijvingsproducten kunnen op maat worden gemaakt met uw gewenste specificaties. Dankzij onze vaardige projectteams kunnen specifieke maritieme eisen, zoals bijvoorbeeld een unieke kleur, kabelaanpassingen en aparte labeleisen, makkelijk worden gerealiseerd.

Kranen en Lieren

Voor werkzaamheden met een kraan (zowel op open zee als op de kade) is stevigheid en betrouwbaarheid noodzakelijk. Al onze maritieme kraanoplossingen zijn ontworpen om een 150% overbelasting aan te kunnen. Een aantal speciale functies dragen ook bij aan een kostenefficiënt kraangebruik aan boord, zoals een geoptimaliseerde grijpcontrole, een automatische veldverzwakkingssysteem en een flexibele, mechanische rem-aansturing. Dit alles op basis van directe koppelregeling (DTC).

Emotron biedt gestandaardiseerde controlepakketten met plug-and-play hardware en software. De Emotron-frequentieregelaar met zijn directe koppelregeling (VFX serie) biedt een uitstekende controleprestatie voor kranen, takels en lieren, waarbij een maximumkoppel bereikt wordt bij stilstand (0 Hz). Zie ook actieve hefcompensatie.

Lieren

Emotron-frequentieregelaars zorgen voor zowel eenvoudige als complexe lierhanteringen, zoals aanmeren, voor anker gaan, slepen, gebruiken van de lieras, stuwen en hanteren van slangen.

Wanneer de ankers worden op- en neergehaald, kan er sprake zijn van zeer diverse omstandigheden en ladingen. Een goede moment-tot-moment controle is nodig voor bijvoorbeeld automatische aanspanning, remmen en koppel- of snelheidsregeling. De Emotron VFX frequentieregelaars krijgen dit allemaal voor elkaar, en nog veel meer. Ze hebben een gespecialiseerd vermogen om lieren te hanteren, zoals master-slave oplossingen als bijvoorbeeld wanneer twee of meer lieren een lading delen.

Oplossingen voor elektrische en hybride zeeschepen

Optimaliseer uw energie door stroombronnen, generatoren en accu's te koppelen, ongeacht hun vermogens- of operationele niveaus. Benut asvermogen en hergebruik van energie met behulp van de geavanceerde AFE-technologie van Emotron. Een flexibel, modulair design en een optimaal ruimtegebruik zorgen ervoor dat zelfs de meest krachtige MW-oplossingen makkelijk kunnen worden geïntegreerd.

Door de mogelijkheid om de voltage terug te koppelen, kunt u de spanning regelen via een gesloten circuit. Daarnaast kan een DC-DC boost converter accuniveaus aanpassen aan de hogere systeemspanning. Met een LCL-filter als standaard krijgt u gegarandeerd een lage harmonische vervuiling, ongeacht uw toepassing.

Compatibiliteit met alle efficiënte motortypes maken de Emotron-aandrijving ideaal voor complexe projecten. Door een compacte Emotron-aandrijfoplossing voor uw hoofdaandrijving in combinatie met een controlesysteem, kunt u profiteren van alle voordelen van moderne milieuvriendelijke oplossingen en volledig overstappen op elektrisch aandrijven.

Aandrijfsystemen en stuwmotoren

De robuuste aandrijving van Emotron is zeer geschikt om in extreme omstandigheden van een machinekamer te opereren en is bestand tegen invloeden van onder andere hitte, trillingen en vocht. Onze vloeistofkoelsystemen, geschikt voor zowel zoet- als zeewater, zijn bestand tegen hoge koelwater temperaturen. Hiermee zijn op een veilige en efficiënte manier hoge prestaties gegarandeerd.

Het complete assortiment frequentieregelaars zijn beschikbaar in zowel IP20/21 als IP54 en bestand tegen veel voorkomende trillingen in maritieme toepassingen.

Stabilisatoren en actieve hefcompensatie

Emotron biedt dynamische aandrijvingen voor uw meest geavanceerde maritieme applicaties. Dankzij de uitstekende prestaties van de frequentieregelaar (VFX) is een hoog koppel gegarandeerd, zelfs bij de laagste snelheden. Snelle en nauwkeurige realtime communicatie via een breed assortiment bus- en I/O-connecties maken de regelaar perfect voor uw actief-hefcompensatie-wensen.

HVAC

HVAC-systemen vormen de longen van elk zeeschip. Het inzetten van Emotron-frequentieregelaars voor HVAC en andere ventilatiesystemen voor een nauwkeurige luchtstroomcontrole, draagt sterk bij aan een energiezuinig gebruik.

Frequentieregelaars worden gebruikt om de HVAC te bedienen op vele soorten zeeschepen, zoals bijvoorbeeld cruiseschepen. Voor dit soort schepen zijn 150 tot 300 frequentieregelaars nodig, afhankelijk van de grootte van het schip, uiteenlopend van 3 tot 30kW en doorgaans gevoed door 440V, 60 Hz.

Pompen

Snelheidsregeling kan het energieverbruik van pompen tot wel 50% verminderen door continu de handelingen aan te passen. Voorzichtig starten beperkt de hydraulische en mechanische belasting op pijpen en afdichtingen. Door lineair te stoppen is er geen risico op waterslag. Vaak dure en door motoren aangestuurde afsluitkleppen behoren hiermee tot het verleden.

Elke pomp heeft zijn eigen vereisten. Een hoofdmotor die rechtstreeks aangesloten is op de schroef, is bijvoorbeeld voor de koeling afhankelijk van stromend water. De oplossing die Emotron heeft voor de koelpompen van de hoofdmotor is gebaseerd op het detecteren van de temperatuur van de motor en te zorgen voor de juiste waterstroom, ongeacht de snelheid van de motor.

Praktijkvoorbeeld