De gemeente Örebro bespaart 37% energie met Emotron FlowDrive VFD

Örebro in zuid-centraal Zweden is een van de grootste steden van het land en won een paar jaar geleden de Quality Municipality-prijs. Er zijn negen rioolwaterzuiveringsinstallaties en 114 pompstations verspreid over de gemeente, met de grootste installatie uitgelegd voor 180.000 huishoudens. De autoriteiten werken sinds 2010 met CG Drives & Automation en gebruiken in veel van hun toepassingen de frequentieregelaars en softstarters van het bedrijf.

De uitdaging bij Örebro

In een van de pompputten van Örebro werd de pomp bestuurd door een oude niet-Emotron-softstarter. Deze pomp leed aan overmatige slijtage als gevolg van de vele stop/ start-cycli, en presteerde daarom slecht op het gebied van energie-efficiëntie. De lokale autoriteiten wilden daarom deze tekortkomingen verhelpen.

De oplossing van CG Drives & Automation

Ter vervanging van de oude softstarter is in 2015 een Emotron FlowDrive (FLD48-026) frequentieregelaar geïnstalleerd. Automatische putniveauregeling is een belangrijk kenmerk van de FlowDrive, met voordelen zoals een geoptimaliseerd energieverbruik, minimale onderhoudsvereisten en realtime besturing. Sinds de installatie is het aantal stop/start-cycli verminderd en de energiebesparingen beginnen toe te nemen naarmate de doorvoercapaciteit van de put toeneemt.

Voordelen

Gedetailleerde tests op locatie, uitgevoerd in het voorjaar van 2016, hebben de voordelen van de Emotron FlowDrive-oplossing duidelijk aan het licht gebracht. Het lagere toerental levert waardevolle energiebesparingen (22%) op tijdens bedrijf in het onderste niveau van de verzamelput en zelfs nog grotere besparingen (34%) in het hogere niveaul. Het grotere werkgebied, dwz de hogere druk naar de pomp, maakt een kleinere opvoerhoogte mogelijk. Dit bespaart energie bij hogere (4%) en lagere uitgangsfrequenties, waar de energiebesparing maar liefst 19% bedraagt. In totaal worden nu energiebesparingen tot 37% gerealiseerd.

Er zijn ook financiële besparingen. Omdat de Emotron-oplossing zo'n nauwkeurige doorstroommeting biedt, zijn dure externe flowmeters niet nodig. Bovendien is de stop/start-cyclus verminderd, waardoor de pompslijtage tot een minimum wordt beperkt, en de putreiniging wordt nu automatisch uitgevoerd.

Jari Riihinen, van de afdeling Technisch Beheer van Örebro, zegt: “Het beste van de Emotron-producten, afgezien van de overduidelijke energiebesparing, is het gebruiksgemak. Het menusysteem is erg duidelijk, waardoor het gemakkelijk is om informatie te vinden en instellingen te maken."

In brief

Klant: Technisch beheer, gemeente Örebro, Zweden
Uitdaging: Vervanging van een inefficiënte softstarter die buitensporige slijtage van de pomp  veroorzaakt
Oplossing: Emotron FlowDrive (FLD48-026)

Voordelen

  • Energiebesparing tot wel 37%
  • Verminderde stop/start-cycli
  • Automatische putreiniging
  • Besparingen op kapitaaluitgaven