Een frequentieregelaar voor efficiëntie - Emotron regelt de diepe bronpomp van Vitens met minder verbruik van energie

Vitens, de grootste drinkwaterleverancier van Nederland, heeft 5,4 miljoen klanten in de provincies Friesland, Overijssel, Flevoland, Gelderland en Utrecht en circa 20 miljoen extra klanten in landen over de hele wereld. Het is hun taak om elke dag, de klok rond te zorgen voor zuiverheid van het drinkwater, en ze gaan deze uitdaging consequent aan!

Schoon water op een energiezuinige manier.

Het streven naar efficiëntie

De klanten van Vitens vinden veilig en betaalbaar drinkwater vanzelfsprekend, maar hen op een energiezuinige manier van schoon water voorzien is niet eenvoudig. Drinkwater legt gewoonlijk aanzienlijke afstanden af en doorloopt vele pomp-, filtratie-, opslag- en andere stappen voordat het uit de kraan van een klant stroomt. Dit moet niet alleen betrouwbaar en foutloos werken; het verbruikt ook veel energie.

Zware bedrijfsomstandigheden

Om het energieverbruik met kleppen die het debiet van de dieptebronpompen regelen te verminderen, ging Vitens op zoek naar een efficiëntere oplossing. Het was niet gemakkelijk, omdat de apparatuur moet werken onder zware conditities, gekenmerkt door vocht, vuil en zand, grote temperatuurschommelingen, beperkte ruimte en andere uitdagingen. Elke nieuwe oplossing moet aan deze eisen kunnen voldoen.

Vitens benaderde CG Drives & Automation, dat bekend staat om zijn industriële technologie die bestand is tegen zware omgevingcondities. Zou CG Drives & Automation een oplossing kunnen bieden die goed zou functioneren onder zulke zware omstandigheden? Kunnen ze bovendien een oplossing bieden waarmee Vitens ook voor aanzienlijk minder geld haar pompstations kan regelen? CG Drives & Automation stelde een proefinstallatie voor met één pomp op het Fledite pompstation in Zeewolde om daarachter te komen.

Pompstations in kleine gebouwen en kasten boven de putten.

Voordelen en rendement op investering

Het belangrijkste voordeel van de Fledite- installatie was de bereikte energiebesparing. Met zijn volledige bezetting van dertien Emotron-geregelde pompen in bedrijf, met een jaarlijks pompvolume van 7 miljoen kubiekmeters, wordt ongeveer 250.000 kWh per jaar bespaard. Bij een huidig elektrisch tarief van 12 eurocent per kWh levert dit een jaarlijkse besparing op van € 30.000.

De apparatuur- en installatiekosten bedroegen ongeveer € 85.000, wat betekent dat de installatie bij Fledite zichzelf in minder dan 3 jaar terugverdient tegen de huidige energieprijzen en waterpomptarieven. Als het tarief of de volumes toenemen, betaalt het zich nog sneller terug.

Niet alleen zijn deze resultaten mooi, een bijkomend voordeel is de vergroting van de betrouwbaarheid die de CG-oplossing bijdraagt aan de drinkwatervoorziening. Tel daarbij op de verhoogde uptime bij de putmonden en pompstations, bespaarde werkuren, langere levensduur van apparatuur en minder bestuurlijke kopzorgen, en het is duidelijk dat Vitens inderdaad een zeer degelijke investering heeft gedaan!

Emotron frequentieregelaars in combinatie met een all-pole filter.

Een complete oplossing

Voor de proef werd een zeer efficiënte, duurzame, complete oplossing geïnstalleerd, waarmee CG Drives & Automation met succes kon aantonen dat de klus geklaard kon worden met minder energie, maar met minstens dezelfde betrouwbaarheid en mate van besturing.

Emotron frequentieregelaars werden gebruikt, in combinatie met een all-pole filter ter bescherming van de speciale motorwikkelingen voor dieptebronpompen. Frequentieregelaars zijn verbonden met de pompen, regelen hun snelheid en zorgen voor de benodigde waterstroom. Omdat het eerdere gebruik van motorkleppen voor een groot deel verantwoordelijk was voor het energieverlies van Vitens, zorgde de overstap naar frequentieregelaars voor een aanzienlijk lager energieverbruik.  

In het kort

Klant: Het Vitens drinkwaterpompstation Fledite in Zeewolde, Nederland
Uitdaging: Het energieverbruik dat nodig is bij het regelen van kleppen in pompsystemen voor  dieptebronnen te verminderen en tegelijkertijd de betrouwbaarheid en duurzaamheid van de apparatuur te vergroten
Oplossing: De Emotron- frequentieregelaars  voor pompregeling, samen met bijbehorende regelapparatuur, kasten en pompfilters

Voordelen

  • Zekerstellen van een veilige en betrouwbare drinkwatervoorziening voor klanten van Vitens
  • Lagere energiekosten
  • Snelle terugverdientijd
  • Grotere duurzaamheid en betrouwbaarheid van apparatuur
  • Langere levensduur van apparatuur
  • Lagere arbeids- en beheerkosten