Houtzagerij verbetert operationele efficiëntie met Emotron-producten

Toen de houtzagerij van Vida in Hjältevad in een nieuwe ontschorsingsmachine investeerde, viel de keuze op Emotron-producten voor het regelen en bewaken van de zwaardere werkzaamheden. Een betrouwbare werking, korte remtijden en ongekende gebruiksvriendelijkheid worden tot de grootste voordelen gerekend.

Houtzagerij van Vida in Hjältevad gebruikt frequentieregelaars, softstarters en asbelastingsmonitoren van Emotron in haar ontschorsingslijn.

De grootste houtzagerijgroep van Zweden

Vida AB is de grootste zelfstandige houtzagerijgroep van Zweden met ongeveer 1.000 werknemers verspreid over 15 productiefaciliteiten. 85% van de huidige omzet van SEK 4 miljard is afkomstig van de export. De Groep houdt zich bezig met activiteiten op het gebied van houtzagerijen, de productie van verpakkingen, pulp/papier, pallets, en de handel in biobrandstoffen.

Jaarlijks produceren de houtzagerijen van de Groep 1.115.000 m³ verwerkte houtproducten. De nadruk ligt op bouwhout, zoals gebinten en dwarsbalken voor daken. Dit zijn producten die een absolute topkwaliteit vereisen. Het hout wordt aangepast om aan verschillende behoeften te voldoen wat duurzaamheid, impregneren, schaven en lengte betreft. Het hout is afkomstig van sparren en wordt hoofdzakelijk gekocht van particuliere boseigenaren.

Nieuwe ontschorsingslijn in Hjältevad

Vida breidt zich aanzienlijk uit en heeft in de afgelopen vier jaar haar omzet en productie verviervoudigd. Op dit moment investeert Vida om de capaciteit nog verder uit te breiden, onder andere bij de houtzagerij in Hjältevad, die uit de jaren ‘40 stamt. De 60 werknemers van deze houtzagerij produceren jaarlijks ongeveer 180.000 m³ gebruiksklaar gezaagd hout.

Rond de kerst van 2007 is er een nieuwe lijn voor het invoeren van hout en ontschorsen in gebruik genomen. Er worden frequentieregelaars, softstarters en asbelastingsmonitoren van Emotron gebruikt voor het starten, het regelen van de snelheid en het bewaken van de zwaardere bewerkingen. Communicatie verloopt via Profibus en een seriële interface. De installatie werd door Elteknik EEA AB uitgevoerd, in samenwerking met Ingvar Persson AB (IPAB), een van de toonaangevende producenten van houtverwerkingsmachines in Scandinavië. Elteknik EEA was verantwoordelijk voor de planning, het ontwerp en de bouw van de bedieningspanelen voor de regelapparatuur, en voor het programmeren en de inbedrijfstelling van het systeem.

Onder de transportband bevinden zich kettingaangedreven schrapers, die het vuil verwijderen. De Emotron M20-asbelastingsmonitoren stoppen de schrapers onmiddellijk als deze vastlopen. Hiermee worden dure kettingbreuken voorkomen.

Boomstammen die tot bouwhout worden gezaagd

Bij de houtinvoer worden de boomstammen op een speciale ladder geladen, zodat er altijd maar één boomstam per keer op de transportband terechtkomt. Onder de transportband bevinden zich kettingaangedreven schrapers, die het vuil verwijderen dat aan de boomstammen vastplakt. De Emotron M20-asbelastingsmonitoren voorkomen dure kettingbreuken door de schrapers onmiddellijk te stoppen wanneer er, bijvoorbeeld een boomstam valt. De boomstammen worden door een controleframe gevoerd, dat controleert of het smallere bovenuiteinde als eerste wordt uitgevoerd.

De boomstammen, die met het achteruiteinde naar voren liggen, worden in een draaimachine voor boomstammen omgedraaid. De invoer naar de ontschorsingsmachine wordt aangestuurd door een Emotron FDU-frequentieregelaar. Deze regelaar zorgt ervoor dat de boomstammen in een gelijkmatig tempo worden ingevoerd, waardoor de afstand tussen de boomstammen correct blijft. Vervolgens worden de boomstammen door een verkleiner geleid, waarin ze een gelijkmatig oppervlak verkrijgen. Deze verkleiner wordt met een Emotron MSF-softstarter gestart en gestopt.

De boomstammen worden door een controleframe gevoerd, dat controleert of het smallere bovenuiteinde als eerste wordt uitgevoerd. De boomstammen die met het achteruiteinde naar voren liggen, worden in een draaimachine voor boomstammen omgedraaid.

Schors gebruikt voor verwarmen en drogen

De boomstammen worden gezaagd, gesorteerd en gedroogd, voordat 80 procent wordt verwerkt en in lengtes wordt gezaagd en geschaafd volgens precieze afmetingen. Schors van dit proces wordt gebruikt als brandstof voor het verwarmen van gebouwen en houtdrogers. De schors wordt op een transportband van de ontschorsingslijn naar een maalmachine verplaatst, waarvan de aandrijfmotor wordt gestart en gestopt door een Emotron MSF-softstarter. De schorslaag wordt vervolgens gelijk naar de verbrabdingsketels van de faciliteit vervoerd. Zaagsel en houtsnippers worden doorverkocht en een klein deel ervan wordt gebruikt om pallets te maken.

Snelle deceleratie bespaart waardevolle tijd. Een Emotron FDUfrequentieregelaar met een remweerstand stopt de invoer van boomstammen in ongeveer één seconde. Rotoren, die door Emotron MSF-softstarters worden aangestuurd, remmen in ongeveer 30 seconden af tot stilstand.

Supersnelle deceleratie bespaart tijd

De aanvoer wordt aangedreven door vier motoren, die elk een vermogen van 22 kW hebben en samen worden aangestuurd door een Emotron FDU-frequentieregelaar van 132 kW. De boomstammen bewegen gemiddeld met een snelheid van 90 meter per minuut. De frequentieregelaar is uitgerust met een remweerstand, waardoor het mogelijk is de aanvoer in ongeveer één seconde te stoppen. Emotron MSF-softstarters sturen een verkleiner invoer rotor met een vermogen van 220 kW, een schors invoer rotor van 90 kW en een schilmachine voor schors met een vermogen van 132 kW aan. Deze blijven meestal meerdere minuten uitlopen.

“Ze remmen dankzij de ingebouwde vector en keerstroomrem van de softstarter in ongeveer 30 seconden af tot stilstand”, legt Thorbjörn Palmgren uit, Electrical Manager van de houtzagerij. “Dit bespaart waardevolle tijd wanneer wij een probleem in de lijn moeten oplossen.”

Zware werkzaamheden stellen hoge eisen

De uitdaging zit in het afstellen van de regelapparatuur, zodat deze met een hoog startkoppel, grote variaties in belasting en snelle sequenties met hoge dynamica kan werken. Zware toepassingen stellen hoge eisen. “Emotron-producten kunnen daar zeer goed mee omgaan vanwege hun robuuste ontwerp en bouw. En de producten zijn gebruiksvriendelijk”, aldus Thorbjörn Palmgren. “Wij werken al jaren lang met de softstarters van Emotron. Motorstarters met koppelregeling en gecontroleerde stops zijn essentieel voor een hoge productiviteit. En dat is wat wij halen met Emotron MSF.”