Centrifuges

Energie-efficiënte centrifuges

De frequentieregelaars van CG zijn energiezuinig en betrouwbaar. Ze kunnen zonder remweerstanden werken, zodat de energie die door de remmotor wordt gegenereerd weer door de aandrijfmotor kan worden gebruikt.

Aandrijfmotor en remmotor

Decanteercentrifuges worden vaak gebruikt voor het ontwateren van slib in rioolwaterzuiveringsinstallaties. De centrifuge bestaat uit een trommel en schroeftransporteur die onafhankelijk van elkaar draaien met toerentallen tot 3.600 omw/min, afhankelijk van het type machine en slib. Het slib wordt ontwaterd door het met kracht door gaten tegen de buitenwanden van de trommel te laten bewegen. Voor dat proces worden twee elektromotoren gebruikt: de ene motor bekrachtigt de trommel en de andere motor remt de schroeftransporteur af zodat deze met de juiste snelheid werkt.

Hergebruik van remenergie

Tijdens het remmen, de zogenoemde generatieve werking, wordt er energie gegenereerd die normaal gesproken wordt omgezet in hitte en via de remweerstanden wordt afgevoerd. Dankzij de oplossing van CG kan deze energie echter opnieuw worden gebruikt. De twee frequentieregelaars van CG zijn onderling verbonden via de tussenkringen, zodat de energie van de remmotor meteen naar de aandrijfmotor wordt gestuurd. Er is minder energie van de netvoeding nodig en de kosten voor de remweerstanden worden bespaard.

Praktijkvoorbeelden